Следвайте ни

За вярващите: Петровите пости започват, какви са забраните

viber icon

Петровите пости започват на 15 юни, понеделник. Предният ден, неделя, е след Петдесетница - църковен празник на всички светии, наречен още Петрови заговезни. Той е подвижен празник и тази година го отбелязваме на 14 юни (неделя). Самите Заговезни са църковни празници, отбелязвани в деня преди началото на период на пости. В годината има Месни заговезни и Сирни заговезни - преди започване и в началото на Великите (Великденските) пости.

Близо 2 месеца след като приключи Великият пост и една седмица след Петдесетница, православният свят отново навлиза в нов постен период -Петровите пости, наречени още Апостолски. Те предхождат големия християнски празник Петровден, който винаги е на 29 юни. Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност, а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден, но ако този ден се падне в сряда или петък, постният период се регулира съобразно с това.

Режимът на Петровия пост е по-облекчен от Великденския пост. Не се консумират яйца, млечни продукти и месо, но в дните, различни от сряда и петък, се разрешава риба. Риба може да се яде и на 24 юни - Рождество на св. Йоан Кръстител (Еньовден), независимо какъв ден се пада.

Задължителен строг пост се полага в деня преди празника - на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино. Ако 29 юни, празникът на Първовърховните апостоли, се падне в сряда или петък, се разрешава риба. Тази година Петровден е във вторник.

На Петрови заговезни празнуват кръстените Панайот, Панталей, Пантелей, Панталеймон, Панталея, Пантелея, Панчо.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?