2374
Следвайте ни

Не остана: Връщаме часовниците на 31 октомври

viber icon

Слагаме край на лятното часово време за тази година в последната неделя на октомври.

България ще се върне към астрономическото часово време в 4.00 часа сутринта местно време, на 31 октомври, съобщиха от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор.

Стрелките на часовниците ще трябва да бъдат превъртени с един час назад - от 4:00 ч. на 3:00 часа. Така всички "печелят" един час, който им беше отнет при преминаването към лятното часово време.

В Европа промяната на времето се прави от 1916 г., а в България е въведена от 1979 г. От 2002 г. пък това се случва в последната неделя на октомври- за преминаване към зимно часово време, и в последната неделя на март- за преминаване към лятно часово време.

През 2018-а година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968-а година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011-а година, а Русия - от 2014-а.

В САЩ следват свои собствени правила. Лятното часово там започна на 14-и март и така ще остане до седми ноември, т.е. лятното време ще приключи седмица по-късно от това в Европа.

Колко време ни е нужно, за да свикнеме със смяната?

Но колко време е необходимо на тялото, за да свикне със смяната на времето и променената светлина? Това е различно при всеки. Обикновено отнема ден-два. Но особено при децата, юношите, по-възрастните и хората, страдащи от проблеми със съня - това може да отнеме до една седмица. Регулираният ритъм на съня е особено важен за тези хора. Поради смяната на времето обаче те няма как стриктно да се придържат към часовете за заспиване и събуждане.

Експертите съветват хората с подобни проблеми да прекарват повече време на свеж въздух, който ускорява обмяната на веществата и може да помогне за по-лесното заспиване. Също така е възможно няколко дни по-рано да започне подготовка за смяната на времето: например адаптирането чрез ставане с 10-15 минути по-рано в продължение на няколко сутрини преди стрелките на часовника да бъдат преместени.
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?