Следвайте ни

Не е за вярване! Британски пациенти избраха наша болница, отчаяни от лечение на Острова

viber icon

Въпреки постоянните упреци към родното здравеопазване, понякога то може да се окаже по-добро от това в Обединеното кралство.  Живото доказателство за това са двама пациенти, които само за седмица са потърсили специалисти в софийската университетска болница "Св. Иван Рилски", вместо да се лекуват във Великобритания, където пребивават.

Първи за лечение в столичната болница постъпва 56-годишен англичанин. Мъжът е предприемач, който дели времето си между Великобритания и България. Проблемите му започнали преди почти година със силно главоболие.

На Острова обаче го лекували с парацетамол, а диагноза така и не му е поставена. Лекарите преценили, че не му е необходимо образно изследване. След почти година ходене по мъките и по съвет на своите български приятели, той решил да потърси медицинска помощ у нас. Веднага е бил консултиран с невролог, който го насочил към изследване на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) с контрастно вещество. Мъжът е бил диагностициран със злокачествен тумор на мозъка. В рамките на дни е извършена операция, която се е състояла на 5 октомври.

"Интервенцията премина успешно и на 7 октомври го изписахме в много добро общо състояние", разказва лекуващият го неврохирург д-р Емануил Найденов. Предстои радио и химиотерапия, която англичанинът е решил да проведе също в България. Той споделил с д-р Найденов, че заради пандемията от коронавирус в здравната система във Великобритания, която, според него и без това била бавна, цари пълен хаос.

Втората пациентка, предпочела да се лекува у нас, е 74-годишната българка, която от години живее в Англия, където работи като детегледачка. Жената е с дългогодишни оплаквания от болки в кръста и краката. Напоследък обаче симптомите толкова се влошили, че стигнала до инвалидизация. След като така и не успяла да се запише за образно изследване в Обединеното кралство, решила да потърси помощ в България. По съвет на лекар-невролог осъществява магнитен резонанс на гръбначен стълб. Окончателната диагноза била поставена след консултация с неврохирург: дегенеративна лумбална стеноза.

"Заболяването е напълно доброкачествено и лечимо, но ако не се вземат мерки навреме води до трайна инвалидизация", разказва д-р Найденов, който е лекуващ лекар и на тази пациентка. Следва назначаване на дата за операция, която е осъществена на 6 октомври в

Клиниката по неврохирургия. Към момента жената е на крака и ходи без болки и помощно средство. В неделя ще пътува обратно към Англия, за да продължи работата си.

И двамата пациенти са споделили, че пандемията е внесла допълнителен смут в системата на здравеопазване в Англия, което се отразява негативно върху адекватната диагностика и лечение на хората и са впечатлени от скоростта на поставяне на диагноза и възможностите за адекватно лечение в България.

"Да, системата на здравеопазване в България има своите предизвикателства, да не кажа проблеми, някои от които са много сериозни. Безспорен факт обаче е, че тя е в състояние да предостави бърза и качествена медицинска помощ и то в условията на структурен и финансов недоимък. От редовия медицински персонал в системата и от ползващите нейните услуги зависи да поискаме тя да се промени и развива към добро, всички заедно.

Екипната работа на работещите в Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" е в основата на добрите резултати, които получаваме, за което благодаря на всички мои колеги.", коментира д-р Еменуил Найденов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

nicoo

nicoo

08.10.2020 | 19:55

Това е най добрата нерохирургия в България!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?