Следвайте ни

Наздраве! Колко българи празнуват на Ивановден

Имената Щилян и Ботю остават в историята

viber icon

351 856 българи празнуват на Ивановден, като по-голямата част от тях са мъже. Жените, които имат имен ден днес са 126 073, информират от Националния статистически институт. Над 21 000 от именниците са от Пловдив. Това са хората, които носят имената Иван, Иванка и производните им. Макар че има много празнуващи, отдавна името не е сред модерните, с които нашенците кръщават детето си. През изминалата година най-разпространеното име за момиче е Виктория, а за момче – Александър. 

Иван се нарежда на 9-то място по популярност през 2020г., а женската му форма Иванка остава далече зад 12-то място. Сред най-разпространените имена за миналата година са още Георги, Мартин, Димитър, Никола, Борис и Калоян при мъжките рожби и Мария, Никол, София, Рая, Дария, Александра при женските. Най-често срещаните мюсюлмански имена са Фатме, Айше, Мехмед, Ахмед и Мустафа.

 „Разнообразието на имената при жените остава по-голямо от това при мъжете. Личните имена на мъжете са над 30 000., а на жените - близо 40 000“, отбелязват от НСИ. Най-разпространената българска фамилия у нас е Иванови. Тя се носи от 271 684 души. Следват Георгиеви, Димитрови, Петрови, Илиеви. 

В същото време 13 български имена отиват в историята, защото нашенците ги смятат за остарели, неблагозвучни и не ги избират за децата си. Щилян, Ботю, Куман, Станил, Цоко и Цани са част от изчезващите имена. С тях са кръстени по едва около 100 българи, като обикновено всяко едно от имената е типично за даден регион на България.

Името Цани е характерно за Североизточната част на страната ни, а производното женско име е Цанимира, става ясно от „Речник на личните и фамилните имена у българите“. Щилян пък е разпростанено в Сливенско. То означава стълб и е видоизменена форма на гръцкото име Стилян, което се оказва доста по-предпочитано от сънародниците ни.  Застрашено от изчезване е и благозвучното име Лада. Така се е казвала славянската богиня на красотата. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?