Следвайте ни

Най-възрастната монахиня у нас почина

viber icon

Най-възрастната монахиня у нас - Херувима, почина в събота на 100-годишна възраст, съобщи кметът на община Самоков Владимир Георгиев.

 


Монахиня Херувима (Елена Иванова Кайтазова) беше сестра при Самоковския манастир “Покров Богородичен” – Самоков, съобщиха от Софийска св. митрополия, пише struma.bg.

“Монахинята е родена на 6 май 1920 г. в гр. Костенец от благочестиви родители Иван Кайтазов и Йордана Стойчева. Тя има трима братя: Димитър, Георги и Ангел и две сестри – Павлина и Цветана. Основното си образование получава в гр. Самоков, като преди това постъпва за послушница в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ на 24 май 1925 г.

Постригана е в монашество на 13 октомври 1946 г. в същия манастир от Левкийския епископ Партений, по времето на игумения Ирина. От деня на своето постъпване в светата обител, до ден днешен, тя не се отделя от нея, а с радост, страх Божии и смирение изпълнява своите послушания, едно от които е да дирижира църковния хор при манастирския храм.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на 6 май 2020 г., бе тържествено отбелязана нейната 100-годишнина, на която присъства Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи поздравление към столетницата от името на Негово Светейшество.

Бог да прости монахиня Херувима и да я настани в Своите небесни селения!

Монахиня Херувима ще бъде погребана в двора на Самоковския манастир, съобщиха от митрополията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?