2374
Следвайте ни

Най-старият надпис на кирилица датира монашеството в България

viber icon

Най-старият надпис на кирилица популяризира сред научната общност българският учен проф. Казимир Попконстантинов на международна конференция. Той е бил открит от него в Крепчанския манастир и датира смъртта на светия отец Антони. Като се позовава на този надпис, историкът прави извода, че българското монашество е на цели 1100 години.

Професор Попконстантинов започва да проучва Крепчанската обител още през 70-те години на 20 век.

В началото научната му работа стъпва на открития много по-рано надпис на кирилица от изследователя Карел Шкорпил. Написаното разказва за починалия в обителта свят отец Антони.
Скоро обаче Попконстантинов прави свое собствено безценно откритие - друг кирилски надпис, който датира смъртта на светия отец. Месецът в него е октомври, а годината - 921. Това прави отец Антони от Крепча значително по-ранен монах от Свети Иван Рилски.

старият надпис кирилица датира българското монашество

Снимка: БНТ

Като сметнем, че той е починал 921 години и едва ли е починал на 30-40 годишна възраст, съобразявайки се със епитета "свят отец", бихме могли да изкажем предположението, че един от ранните отшелници в североизточните тогавашни земи на Първото българско царство, е бил именно свети Антони. Светият отец Антони, обяснява проф. Казимир Попконстантинов, ВТУ "Св.св. Кирил и Методий".
В същото време ученият твърди, че самият надпис е най-старият известен надпис на кирилица в света.

Международната научна общност отдавна е утвърдила откритията му. В знак на признание в тридневната научна конференция по негова инициатива участват големи имена на историческата наука от Русия, Австрия и Гърция, предаде БНТ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?