71
Следвайте ни

Най-после! Пускаме "фиша" за 12 милиарда  лева в Брюксел

viber icon

Изпращаме в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври, обяви премиерът Стефан Янев 

България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след поклонението „Тракийска памет“ в град Маджарово, съобщи bTV.

На събитието присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, която има тракийски корени, дипломати и духовници. През 1913 г. край днешния град Маджарово приключва Походът на спасението от българи, тръгнали от Дедеагач. Преследвал ги турски аскер и край Арда са избити 1800 души – жени, деца и старци. Двама български воеводи са защитавали бежанците. Благодарение на тях, са спасени над 20 000 души, а Маджарово получава името си в знак на признателност към един от тях – Димитър Маджаров. 

Премиерът Стефан Янев коментира внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост. „Предизвикателствата са много. Предприели сме необходимите мерки, така че той в голямата си част е завършен, остават откритите въпроси на ниво експерти, надявам се да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така най-късно до 15 октомври трябва да имаме готовност да предадем плана“, заяви премиерът.

Преди дни вицепремиерът по управление на европейските фондове обясни Атанас Пеканов, че липсата на визия в сектор „Енергетика“ спъва изпращането на документа. Той уточни, че България е поела ангажимент през 2035 г. процентът на използваните в страната ни въглища ще е 0 и добави, че в него не е заложено какви ще са стъпките за изпълнението на тази цел.

 По думите му енергийната стратегия на България е коментирана от политическите сили в 46-ото Народно събрание. Той припомни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали.

„Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим тоз срок, да го отложим, защото въпросът е комплексен, той касае множество хора, заето в тази индустрия.“

Припомняме, че много политически анализатори предупреждаваха, че има риска да зугубим средства, ако не внесем навреме Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел.

"Съществува и политическият риск, че България изглежда като хаотична страна, която не може да се организира, включително и за това „да си пусне фиша“, за да получи сериозната сума от 12 милиарда  лева - такава сума страната ни не е получавала в нито един момент от историята си", коментира анализаторът Векела Чернева в интервю пред "Марица".

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

феиса

феиса

02.10.2021 | 18:45

наѝ после сетиха се

Отговори
1 0
будалата

будалата

02.10.2021 | 16:56

Навярно е написан или преписан от професора от ИТН,той има оит в тези неща.

Отговори
5 2
фон дер Лайен

фон дер Лайен

02.10.2021 | 14:35

Дано да са го написали добре тези мандармуняци от служебното правителство, че иначе залагат не мина, а направо ядрена бомба за следващи редовни правителства! Едно смислено нещо поне да са свършили...

Отговори
7 2
Пловдив

Пловдив

02.10.2021 | 14:03

Така протакат тези, които не искат да поемат отговорност да делата и думите си. Все търсят някой друг да е виновен за грешките им, а те да си останат ангели непорочни и непогрешими.

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?