Следвайте ни

Най-много българи се лекуват по Здравна каса в Германия

viber icon

Общо 222 формуляра за провеждане на планово лечение в рамките на Европейския съюз, заплащано от НЗОК, са били издадени за първите 6 месеца на тази година. Това сочат изнесените данни от Здравната каса. Бройката включва постъпилите заявления за продължаващо лечение и контролни прегледи на пациенти под и над 18 годишна възраст, както и издадените формуляри по реда на Наредба № 2 на МЗ, за които са приложими механизмите за координация на системите за социална сигурност. 

Пандемията от коронавируса не е оказала въздействие върху възможностите българите да се лекуват в ЕС, отчитат от НЗОК. Само 10 от издадените формуляри са били върнати неизползвани заради невъзможност лечението да се проведе поради ковид обстановката. Те са били преиздадени по-късно, уточняват от Касата. 

Най-много българи са се лекували по Здравна каса в Германия, за където са били издадени 117 формуляра S2. Само по едно разрешение е било издадено за лечение в Англия и Люксембург. 

Най-често формулярите за лечение в чужбина за деца са били издавани заради ортопедични операции, сарком на Юинг, болести на очите, както и онкологични заболявания.  

При възрастните българи причините отново включват онкологични заболявания, ортопедични проблеми, както и проследяването на състоянието след трансплантация на органи в чужбина. 

Според сметките на НЗОК, до края на юни разходите за лечение на непълнолетни българи по Наредба № 2 на МЗ възлизат на 14 771 328, 86 лв. Средствата, дадени за лечение на възрастните, са в размер на 1 125 436, 25 лв.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?