Следвайте ни

Натоварен със страшни ракети руски самолет прелетя над България

viber icon

Руски самолет Ан-124, превозващ ракети за Сърбия, прелетя над въздушното пространство на България. Самолетът е излетял от московското летище "Внуково", предаде агенция "Спутник" . 

На борда му се намират първите две от общо шест системи "Панцир С1", които Белград договори миналата година.

Полетът на руския самолет с бойна техника е разрешен от българския министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс "Панцир 1" за Република Сърбия", съобщиха тази седмица от Министерство на външните работи.

На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса "Панцир". Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем.

Комплексът може също така да защити отбраняемия обект от земни и водни заплахи.

 Въоръжението на "Панцир" се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обхват до 4000 м и височина до 3000 м.

Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръжието се използва за унищожение на цели в близка зона.

В края на ноември 2019 г. руски самолети със зенитно ракетни комплекси С-400 и "Панцир" отново прелетяха над територията на България на път за Сърбия. Там се състоя съвместно сръбско-руско учение, което беше наблюдавано и от президента Вучич.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ангел

24.02.2020 | 13:05

Ако може да летят и боини самолети денонощто бих се радвал

Отговори
0 0

Камен

23.02.2020 | 19:20

Ако Нато разположат ракети патриот няма да могат да прелитат Руски самолети над България

Отговори
0 1

Рашо

23.02.2020 | 00:06

Към правителството- отнасяйте се към Русия така,че само да прелитат.Инак онези- на чертеж още F16 няколко броя няма да ни защитят.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?