Следвайте ни

Натопиха Деница Сачева пред КПКОНПИ заради известния й баща

viber icon

Натопиха Деница Сачева за конфликт на интереси заради граждански договори на баща й. КПКОНПИ разследва случая и излезе с решение, че настоящият министър на труда и социалната политика е чиста като сълза.

Казусът, по който е изпратен сигнал до антикорупционната комисия, е от времето, в който Деница Сачева е била на поста зам.-министър на образованието /10.05.2017 г. до 03.12.2019 г./ Баща й пък – проф. Евгений Сачев е  имал няколко граждански договори с Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР).  

Центърът управлява най-голямата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт – Еразъм+ и е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на образованието и науката.

За времето от началото на 2015 година до средата на 2019 г.  ЦРЧР е сключил осем граждански договора за външни услуги с проф. Сачев с различно възнаграждение – варира от 1000 до 1900 лева месечно.

Договорите са били със срок шест месеца и с предмет „ подпомагане при изготвянето на нормативни документи в областта на защита на информацията, обезпечаване на сигурността на информацията, свързана с основната дейност на ЦРЧР, подпомагане на лицата, отговарящи за нередностите и измамите в съответствие с Процедура за администриране на нередности и измами в ЦРЧР, изготвяне на становища и други документи по възникнали казуси, свързани с нередности и измами в Центъра”.

Проф. Евгений Сачев е толкова известен, колкото и дъщеря му и  има много богата биография. Той е единственият в България професор по културно наследство и национална сигурност. Доцент е по социокомуникативна музеология, магистър по история, философия и икономика, доктор по социология и доктор на икономическите науки. Научен сътрудник първа степен по етнология. Бил е член на Специализирания научен съвет по национална сигурност при Висшата атестационна комисия на Република България. Автор е на много книги.

Че Деница Сачева и Евгений Сачев са свързани лица КПКОНПИ установило лесно. След това проверката на сигнала обхванала всички договори, които Центърът е сключил с всякакви външни експерти – обучители, оценители и др.

За посочения пероид са сключени общо 561 такива договора и на тази база  хората на Сотир Цацаров са заключили, че бащата на Деница Сачева не е поставен в по-благоприятни условия нито като възнаграждение, нито като срокове за извършване на работата или други условия.

КПКОНПИ вадят и още един довод - професорът работи към ЦРЧР  две години преди Деница Сачева да заеме поста заместник-министър на образованието и науката. След назначаването й не са установени промени в условията на договаряне, категорични са от Комисията. Изплащането на възнагражденията на проф. Сачев се е извършвало само при реално извършена и отчетена работа с приемо-предавателен протокол. Така се е процедирало и с всички на граждански договори с ЦРЧР.

На базата на това КПКОНПИ излизат преди малко повече от месец с решение, че в този случай не се установява конфликт на интереси. „Наличието на свързани лица само по себе си не представлява конфликт на интереси.

Свързаността създава риска от такъв в случаите, при които лицето, заемащо публична длъжност, упражнява правомощия или изпълнява задължения по служба в частен интерес на свързаното с него лице”, посочват в решението си КПКОНПИ.

Като един от четиримата заместници на министъра на образованието, на Деница Сачева не са били делегирани правомощия, свързани с назначаване, изменение или  прекратяване на правоотношения по Закона за държавния служител, както и сключване, изменение или прекратяване на трудови правоотношения, в това число и по отношение на изпълнителния директор на ЦРЧР.

Не са й делегирани и права по управлението на  „Еразъм+”, аргументират се още от Комисията. Като зам.-образователен министър тя е отговаряла за приобщаващото образование – деца със специални образователни потребности, със заложби , както и за ученици от социално слаби семейства.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

vasas

vasas

12.12.2020 | 03:03

Диетите са миналия век! За да отслабнете, вече не е нужно да се изтощавате с диети. Четох за една нова и здравословна загуба на тегло, тук - http;//bit.ly/ketodibg Опитах толкова много неща, всички диети, фитнес, е, можех да отслабна с 2 кг, а с този инструмент можех да отслабна с 15 кг за един месец. Чувствам се прекрасно! Съветвам всички! q

Отговори
0 1
Сач

Сач

11.12.2020 | 20:39

САЧ ОСТАВКА СЪД ЗАТВОР МЪРШООО

Отговори
4 4
КОФТИ

КОФТИ

11.12.2020 | 17:57

Палачи дете Баща ти е невинен

Отговори
5 1
Батко

Батко

11.12.2020 | 16:08

Че те са си плюли в устите бре с КПКОНПИ :D

Отговори
12 3
Тошко

Тошко

16.12.2020 | 15:27

Батко и на твойта майка също е ус..а!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?