Следвайте ни

Наши студенти горят с парите за бригадите в САЩ

viber icon

Прокобата на ген. Венцислав Мутафчийски по повод на студентските бригади в САЩ, че "хиляди младежи не се канят да заминават никъде се сбъдна. По-големият проблем обаче е, че след като младежите бяха изтеглили пари и платили на организатора от американска страна, в крайна сметка не могат да получат пълната сума обратно, алармират ужилени.


Спирането на бригадите е резултат от последното решение на администрацията във Вашингтон да замрази издаването на определени видове неимигрантски работни визи до края на годината. Замразяването касае няколко вида визи, сред които и J-1 за обмен на студенти по програмата "Work and travel".

Повече от ясно е, че дори студентът да има сключен договор за работа, ако няма виза, то няма как да получи такава и съответно да замине. По тази програма трябваше да заминат около 6000 млади хора. Съвсем малко от тях са успели да получат визи за този период, но по-големият проблем е свързан с връщането на вече похарчените средства. Някои от организациите, които съдействат за студентските бригади, са ги върнали в пълен размер, но други настояват, че студентът трябва да си е направил застраховка, пише standartnews.com.

Всъщност условията за евентуално възстановяване на сумите зависят от американската спонсорираща организация. Не е ясно и дали решението ще е общо, или всяка спонсорираща организация (2-3 са по-големите работещи с България спонсори) ще решава при какви условия ще разтрогне договорите с нашите студенти. "Фирмите са в готовност да връщат пари, но ще има и частни случаи", коментираха посредници за бригадите.
Между 700 и 1100-1200 долара струва програмата, отделно от това са самолетните билети, които авиокомпаниите най-вероятно ще върнат на по-късен етап.
Много студенти се оплакаха от големи неустойки, след като са поискали да се откажат от бригада заради коронавируса. Фирмите обаче признават, че в договорите липсва елемент на форсмажорна ситуация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

мнение

мнение

12.07.2020 | 15:07

6000 студенти ако бяха заминали, сега щяха да са в епицентъра на заразите. А там едва ли има кой да ги лекува...

Отговори
3 2
Trucker

Trucker

12.07.2020 | 18:31

И колко заболели и умрели студенти има от супер страшния вирус ?

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?