Следвайте ни

Наша гордост! НАСА избра за астронавт 16-годишната Калина СНИМКА

viber icon

16-годишната Калина Досева се завърна с медал Райт стаф (Right stuff) за изключителни познания в областта на космическите науки от лагер на НАСА в Измир, Турция. Момичето от Велико Търново е отличено сред 80 участници в учебно-тренировъчния център и защо не да е астронавтът, когото България ще изпрати в Космоса, пише 24chasa.bg.

Калина е ученичка в десети клас на Природоматематическата гимназия “Васил Друмев” във Велико Търново. Учи в паралелка с профил математика и немски език, но най-голямата ѝ любов са физиката и астрономията.

Интересът ѝ започва още от дете. “В последна група в детската градина ми бяха подарили една доста шарена енциклопедия, която ми хвана окото с различните цветове на Слънцето, Марс, Луната и т.н. Оттам нататък започнах със състезателната математика по инициатива на моите родители, то пък взе, че ми хареса. По-късно видях приложенията на математиката в астрономията, в 7-и клас открих физиката”, разказва Калина.

Четири години подред се класира за националния кръг на олимпиадата по физика, а в 5-и и 6-и клас -и по астрономия.

Търси тихо място, за да поговорим, защото сега е на лагер по физика с прочутия преподавател Теодосий Теодосиев в иновативно училище в Бургас.

“Чувате какво е, едни играят футбол, други свирят на китара, но след малко започваме с производните и ще видим дали ще е толкова забавно.” Търновското момиче за втора година работи с Тео, както го наричат всичките му ученици.

“Страхотно е, още сме в началото на цялата игра, защото е едва вторият ден от двуседмичното приключение, но нямам търпение да напреднем малко с материала, ентусиазирана е Калина.

За космическия лагер в Измир кандидатствала чрез Центъра за творческо обучение. Спечелила стипендия с есе от 400 думи на тема “На ръба на черна дупка”. “Разказах малко повече какво представляват черните дупки, някои мои теории и очаквания за тях. Така бях избрана”, обяснява десетокласничката.

Останалото прочетете тук.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Вирус

Вирус

21.08.2021 | 19:48

Браво умно, смело и хубаво момиче!

Отговори
0 0
Браво

Браво

21.08.2021 | 13:47

Поздрави Тео.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?