Следвайте ни

Наш съд отмени глоба за маска, МВР плаща яко

viber icon

Интересно. Състав на Русенския Районен съд постанови решение, с което отменя глоба в размер на 300 лева, наложена от служители на МВР на гражданин, за това, че е бил на публично място без да носи защитна маска в нарушение на издадената заповед на министъра на здравеопазването, съобщи сайтът "Право&Здраве".

Изложените от съда аргументи за отмяна имат отношение не само към този конкретен случай, но и към всички други подобни случаи на налагане на глоба на лице, което не носи маска.

Съдия Ралица Русева посочва, че в Закона за здравето има правна норма (чл. 209а), която предвижда налагане на санкция, но същата не определя вида на нарушенията, подлежащи на санкциониране, а препраща към заповеди на министъра на здравеопазването.

Законът за административните нарушения и наказания(ЗАНН) обаче не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определен със закон или подзаконов нормативен акт. Тъй като заповедите на здравния министър не са такива, то и налаганите на санкции е в нарушение на Закона.

Съдът осъжда Русенската дирекция на МВР да заплати на глобения и съдебните разноски в размер на 300 лева.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Русенският административен съд. Формалната логика на това решение обаче е толкова ясна, че сигурно ще бъде потвърдена и от горната инстанция, ако МВР обжалва.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Стоичков

Стоичков

02.03.2021 | 10:39

Сега май някой здраво се е оакал.В здравното министерство юристи нямат ли,и тоя ЗАНН за кого е писан.Явно всички глобени по тези заповеди трябва да си търсят правата.

Отговори
4 0
Браво на съда

Браво на съда

02.03.2021 | 01:07

Хора търсете си правата.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?