71
Следвайте ни

Нароченият от Скопие за наш външен министър разкри как ще се решават спорните въпроси

viber icon

На нас ни се струва, че ако оставим единствено историята да движи преговорите занапред, това няма да даде достатъчно добър резултат и за двете страни. Така, че ще отворим и допълнителни дискусии относно икономическия напредък между двете страни. А историческата дискусия ще се движи успоредно. Така, че и двете страни да бъдат удовлетворени.

Това заяви пред bTV Radio Даниел Лорер от “Продължаваме промяната” по повод спора между Северна Македония и България.

“До момента ние считаме, че работата на историческата комисия не предлага напредък и двете страни се чувстват неудовлетворени от това, което се случва и трябва да намерим нова формула. Нейната функция трябва да бъде подпомагаща, но не и единствена в този процес.

Спорът е дълбок и ние знаем, че на Балканите нашите народи са обвързани от много дълга история. Тези дискусии трябва да извървят своя път. Това се случва между всички междусъседски народи на Балканите и няма начин това да е единствения път за разговори между нас и тях” допълни той.   

Попитан дали ще бъде предложен за външен министър Лорер не отрече, но и не потвърди: “Ние очевидно в нашия отбор имаме някакви идеи за позиции, но всичко това предстои да се финализира в резултат на коалиционните преговори, които предстоят в близките седмици. Коментари от Република Северна Македония, които коментират наши предишни изказвания, не би трябвало да повлияят на решенията у нас.”

Според него 14 декември, когато ще се проведе последната за годината среща на върха на Европейския съюз, е нереалистично кратък срок за постигане на цялостно споразумение.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Кхан Крум

Кхан Крум

18.11.2021 | 06:17

Ръцете и главата на дръвника на майцепредателите, надупили се на северомакензаните, САЩ и ЕС!

Отговори
4 1
Който го допусне Проклет да е

Който го допусне Проклет да е

18.11.2021 | 04:45

Чифута Лорер ще ни стане министър на Външните работи за да продаде по чифутски Българските Национални интереси също като другото чифутско изпражнение Сопола му на Паси Проклети да бъдат всички който подкрепят създаването на едно чифутско правителство да управлява България Проклети Трижди да бъдете

Отговори
5 1
Mимето

Mимето

18.11.2021 | 01:50

Киро е толкова т ъп че и след като бъде изритан няма да има кабинет в главата си

Отговори
7 2
Киро Лъжеца

Киро Лъжеца

18.11.2021 | 01:25

Ще накажем Гешев че вкара на Радев олигарсите в ареста. Това е приоритет номер едно , не някакви измислени кризи . Ще изпълним веднага заповедта от САЩ и ЕС да подпишем за Македония. Ще подпишем безусловен договор за закриването на ел. централите с въглища. Ще раздадем милиарди взети назаем на наши хора . И като понапълним офшорните си сметки дим да ни няма. Бойко да ви оправя след това т.ъпаци гласували за нас !

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?