Следвайте ни

Наргилетата и електронните цигари забранени за непълнолетни

viber icon

Нови изменения в Закона за закрила на детето се приеха днес на второ четене от Парламента. Те налагат забрана на продажбата на електронни цигари и наргилета на непълнолетни лица. Досега законът налагаше рестрикции само за обикновените цигари и спиртни напитки.  

Промените са предложени от политическа партия "Воля“ и са подкрепени единодушно. От 120 гласа, 118 са За и 2 Въздържали се. 

Мярката налага и глоба за деца или юноши, употребяващи тютюневите изделия, в размер между 300 и 500 лв. за физическо лице, както и имуществена санкция, която ще варира от 2000 до 4000 лв. за юридическо.  

„Недобросъвестни търговци и производители разполагаха с вратичка в закона, че могат да продават електронни цигари, в които няма никотин и не действат чрез горене. С промяната затворихме вратичката, като създадохме ново определение за този тип продукти в Закона за закрила на детето. По този начин обхващаме всички бъдещи изобретения от подобен вид продукти за пушене. Отделно се въвежда забрана за допустителство, което до момента не фигурираше“, коментира политикът от „Воля“ Боряна Георгиева.

Ако непълнолетен бива хванат с някой от забранените продукти, глобата трябва да бъде платена от родител или настойник. Контролът ще продължава да се упражнява от МВР, като най-изкъсо ще се следят заведенията и интернет залите, защото въпреки че не са разпространители на тютюневи изделия, досега не забраняваха употребата им в обектите си.

„Целта е изобщо да не се стига до санкции и родителите да не са потърпевши. Но това ще се случи само, ако отговорността за превенцията е обща, за да се достигне един положителен резултат“, допълва Боряна Георгиева.

Към идеята се включват Държавната агенция за закрила на детето, Сдружение „България без дим“ и организации, членуващи в Коалиция за живот без тютюнев дим.

Предстои партията да внесе в комисията промени за забрана за енергийните напитки за деца под 18 години.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?