Следвайте ни

Напусна ни големият актьор Васил Стойчев

Актьорът напусна този свят на 84-годишна възраст

viber icon

Последните седмици са тъжни за културата. Родни и чужедстранни артисти изгубиха живота си от болест или инциденти. Последният роден творец, който поема по своя небесен път, е големият актьор Васил Стойчев. Новината съобщиха от Съюза на българските артисти.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 година в Кюстендил. Завършва икономически техникум в София, а през 1954 година е студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, в класа на професор Филип Филипов.

Заедно с колегите си - Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов, е разпределен в драматичния театър „Адриана Будевска” в Бургас.

През 1960/61 година е назначен в Народния театър, където преминават 50 години от творческата му кариера.

Филмовата му кариера включва заглавия като "Под игото", "Спирка „Берлин“, "Нощ без теб", "Под манастирската лоза", "Маневри на петтия етаж", "Таралежите се раждат без бодли", "На всеки километър" и други.

Васил Стойчев е носител на множество престижни отличия, сред които най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век”, за принос в развитието на българската култура и духовност, и наградата „Икар” на САБ, за изключителен творчески принос към българския театър.

От 1960 година е женен за Виолета Бахчеванова. Двамата имат пано с отпечатъци на Стената на славата пред „Театър 199”, където активно играят.

От Съюза на артистите припомнят думите на актьора: „Аз си мисля, че великата сила на театъра и неговата вечност имат връзка с факта, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра”.

Екипът на "Марица" изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Васил Стойчев. Дълбок поклон пред артиста, написал незабравима страница в културната история на страната ни!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?