2374
Следвайте ни

Напрежение в "Александровска", медици пред гладна стачка

viber icon

Отново има напрежение в Университетската болница "Александровска" в София. Този път то е в  Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Медици от отделението в болницата заплашиха с гладна стачка, ако не бъде отстранен началникът на КАИЛ проф. Атанас Темелков. От своя страна лечебното заведение отрича обвиненията, а проф. Темелков няма намерение да подава оставка.

Медици се оплакаха от авторитарно управление

Пред националните телевизии медици се оплакаха от авторитарно управление на ръководството на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ).

Председателят на Национален синдикат "Защита" д-р Симеонов обяви, че синдикатът застава зад медиците, които се оплакват, че са репресирани от шефа си.

"То е тормоз. То е преследване. Непрекъснато се искат писмени обяснения", каза лекарка от реанимацията пред Нова телевизия.

Медиците твърдят, че са били притискании обвиняват проф. Темелков, че прави товазаедно с ръководството на болницата.

"Провежда едно авторитарно ръководство, разделя колегите по различни принципи, унижава част от колегите, обиждайки ги публично пред колектива", добави друг лекар. Той посочи, че обидите и заплахите са не само към лекарите, но и към медицински сестрии санитарки.

"Една трета от екипа търпи подобно отношение. Месечните графици са неравномерно разпределени между лекарите", каза още нейна колежка.

"Тези хора се държат като чорбаджии, тези болници не са техни, те са обществени", включи се и друг лекар.

Ръководството на болницата отхвърли обвиненията

Във връзка с появили се публикации за зараждаща се гладна стачка на членове на Национален синдикат "Защита" в УМБАЛ "Александровска", поради недоволството им от начина на управление на КАИЛ, ръководството на лечебното заведение заявява, че към момента не съществува нито административен, нито трудово-правен спор. Това се казва в позиция на болницата, изпратена до медиите.

На 7 декември в деловодството на лечебното заведение е депозирано писмо от председателя на Национален синдикат "Защита" до изпълнителния директор.

В писмото е имало заплахи, че ако до края на деня не бъде отстранен проф. Темелков, синдикат "Защита" ще сезира висшите държавни и контролни институции. Също така ще подкрепи медиците, готови да обявят гладна стачка и ще поиска отстраняването на цялото ръководство на болницата.

"Става въпрос за личностен конфликт между част от лекарите в клиниката и нейния ръководител, като причината за конфликта са различия в разбиранията им за организацията на работата, йерархията в структурата, респективно, професионалните отговорности на работещите в нея", посочват от ръководството на "Александровска".

"Отправянето на подобни заплахи е крайно неприемливо и издаващо различни от заявените мотиви за тези действия. Насаждането на съмнения за липсата на организация и генериране на хаос в ключовата за цялостното функциониране на болницата клиника, под благовидния намек за защита на кауза, е израз на професионална непочтенност", се казва още в становищетона ръководството на болницата.

В писменото си становище до директора на болницата, началникът на КАИЛ проф. д-р Атанас Темелков отхвърля твърденията на Националния синдикат „Защита“ с обяснението, че конфликтните отношения с няколко лекари от екипа му датират отдавна и периодично се обострят.

По думите му тези няколко души системно го провокират, като саботират сутрешните рапорти, не спазват въведения вътрешен трудов ред и указанията на началника на клиниката. Според професора целта е той да бъде злепоставен и свален от ръководния пост.

Ръководството на УМБАЛ "Александровска" счита, че използването в официален документ на понятия като "репресии", "издевателства", "гавра", "терор" и други подобни са неприемливи, несъвместими с лекарската етика и несъотносими към ситуацията.

Проф. Атанас Темелков е един от най-уважаваните ръководители на клиники и до момента при оценката на неговата дейност не са установени пропуски и недостатъци, посочват още от ръководството на лечебното заведение.

Проблемът е бил обсъден на среща между ръководството на болницата и ръководствата на синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" на 8 декември.

В резултат на разискванията е постигнатосъгласие, че конфликтът се основава на междуличностни отношения, които имат потенциал да доведат до влошаване на екипния принцип на работа и до негативен имидж на клиниката, смята ръководството на болница "Александровска“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

email

email

09.12.2021 | 09:30

[email protected] скъпи приятели това е имеаилат на милият доктор дето навиквал студенти и ги строявал. Хаиде които иска да му пи6е да си направим сре6та. да го видим лице в лице колко е мъж и кои ло6о гледа (:

Отговори
0 0
вместо да ми протестира6

вместо да ми протестира6

09.12.2021 | 09:21

отивате. хва6тате го за вратлето "къв си ти?" "мъж ли си?" "иска6 ли да ми пов6и6и тон пак" 6амар4е от ляво, 6амар4е от дясно "пиклио" и отивате да работите в германия. ааамаатааа. аиде даваите му имената бързо и адреса 4е отдавна не съм бил 6амари на стар мухлио.

Отговори
0 1
двете имена и адреса на 6ефа

двете имена и адреса на 6ефа

09.12.2021 | 09:18

идвам 6амари и за6еметител. Да видим с какъв тон говори и дали му стиска като го по4на. тези жени нямат ли си мъже да доидат да му пляснат малко и да запла4е?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?