Следвайте ни

Наплив за сватби в двореца на кралица Мария в Балчик

viber icon

32 двойки са се записали за сватбена церемония в Двореца в Балчик. Първата венчавка ще бъде на 7 май, съобщават от комплекса, който има статут на културен институт. Туристите, посетили резиденцията на румънската кралица Мария в крайморския град през януари и февруари тази година са 223. В сравнение със същите месеци на миналата година се отчита спад от 90 %, когато гостите са били 2500, твърди Жени Михайлова, директор на Двореца, пише "24 часа".

Спадът на туристите заради пандемията за цялата минала година е 50% в сравнение с 2019 г. .Дворецът „Тихото гнездо” е основната постройка в комплекса. Наподобява българска възрожденска къща с екстравагантно минаре, което му придава ориенталско очарование. На минарето бил поставен ветропоказател, в който били вградени струни на арфа и когато се обърнел срещу вятъра, звучала музика. В комплекса има още византийски параклис, кладенец, пушалня без покрив.

Най-красивата част от Двореца са градините. Създадени са от известния швейцарски градинар Жул Жани. Цветното великолепие разцъфтява след 1955 г. и се допълва от романтични мостчета, алеи, кладенци и водопади.

Особена атракция са колекцията от 250 вида едри кактуси, разположена на 1 дка площ – втора в Европа след посестримата си в Монако, и розариумът, изпълнен с уханието на 34 сорта хибридни рози – също втори по големина в Европа. Тук може да се видят бонбонено, каучуково дърво и други – общо 2000 вида.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай