Следвайте ни

НАП пусна приложението за изтекли лични данни

viber icon

Вече е активно приложението на НАП, чрез което всеки може да разбере какви негови лични данни са били изтекли, след хакерската намеса в сървъра на приходната агенция през юли. Електронната услугата е публикувана в специално разработен сайт check.nra.bg ,  чрез който данъчните ще продължат да информират засегнатите лица.

Проверката изисква въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП или квалифициран електронен подпис (КЕП), който съдържа ЕГН.

Гражданите могат да си издадат ПИК в удобен за тях офис на НАП. ПИК е безплатен, а издаването му отнема 5-10 минути.

Освен чрез електронната услуга, информация за типа лични данни, които са били неправомерно разпространени, гражданите ще могат да получат и във всички офиси на НАП след представяне на документ за самоличност.

Тези, които не разполагат с ПИК и КЕП, живеят дългосрочно в чужбина и нямат възможност да посетят офис на НАП, могат да получат информация на телефонния номер за връзка с НАП от чужбина -  +359 2 9859 6801.

Обща информация за чуждестранните лица е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт. Чужденци, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация. 

Новата услуга, предоставяща информация за незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?