Следвайте ни

НАП нареди: Шефът пести данъци, ако прати служителите на тест за COVID

viber icon

Работодателите вече имат стимул да пращат служителите си да се изследват за коронавирус. Националната агенция по приходите (НАП) ще признава тестовете за Covid-19 за разходи на фирмите. Това става ясно от указание на приходната агенция.

Съгласно чл. 11 от ЗКПО разходите, определени като задължителни с нормативен акт, се признават за данъчни цели и не се облагат с данък върху разходите, освен когато в този закон е предвидено друго, разясняват от НАП.

От данъчното припомнят, че Кодексът на труда вменява на работодателя задължение да осигури здравословни и безопасни условия на труд, така че опасността за здравето и живота на работника или служителя да бъдат отстранени, ограничени или намалени. Същевременно отговорността на работодателя за осигуряване на безопасност и здраве при работа е регламентирана и с разпоредбите на Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

От своя страна Законът за здравето регламентира, че при опасност от или при епидемично разпространение на заразни болести държавните и общински органи, физическите и юридическите лица оказват пълно съдействие на органите на държавния здравен контрол. 

В този контекст от НАП заявяват, че работодателите са задължени да извършват разходи, чрез които да се осигури надеждна диагностика на персонала, така че да се предотврати разпространяване на заразата. В този смисъл извършените от работодателите разходи за PCR или други тестове (например антиген тестове), чрез които се постигат целите на посочените разпоредби се признават за данъчни цели. 

Очаква се разпореждането на данъчните рязко да увеличи броя на шефовете, които ще пратят служителите да се изследват за коронавирус, дори да няма установени заразени служители. В момента цената на PCR тестовете в различните лаборатории върви от 100 лева нагоре.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Диктатура

Диктатура

04.12.2020 | 08:02

Нали нямаше да бъде задалжително Финансовото облагодетелснване на работодателя не е ли санкция за работника Щом като има финансови стимули и глоби се говори за силово ваксиниране А туй е диктат А туй е Диктатура

Отговори
4 0
Клиент

Клиент

04.12.2020 | 05:28

НАП не нарежда, а изпълнява, Закона нарежда, г-да журналисти

Отговори
4 1
Ционизма е безпардонен арогантен античовешки Юда

Ционизма е безпардонен арогантен античовешки Юда

03.12.2020 | 23:23

Който е заложил свободата за сигурност губи и двете

Отговори
8 1
Що за простотия?

Що за простотия?

03.12.2020 | 18:38

Той утре може да иска да се ваксинирам с експерименталната ваксина, че да спести от данъци.

Отговори
18 2
Гавра

Гавра

03.12.2020 | 17:38

Ако не искам да се изследвам,какво? Губя работа заради въздух???? Иначе борим безработица.

Отговори
14 2
Гавра

Гавра

03.12.2020 | 17:36

Чипирането започва. Това си е гавра с хората.

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?