Следвайте ни

Намериха пари за учителите - вдигат с 10% заплатите

viber icon
Само три месеца след публичното разногласие между образователния министър Меглена Кунева и премиера Бойко Борисов се оказа, че все пак ще се намерят бюджетни резерви за увеличението на учителските заплати. Средният ръст ще бъде същият, който беше анонсиран от Кунева през юни - 10%.

Увеличението на бюджета за образование през 2017 г. ще бъде в размер на 223 млн. лв., обяви Борисов след среща със синдикатите. „Бюджетът е в доста напреднала фаза, но преценихме с финансовия министър, че на образованието да дадем тези средства допълнително”, каза премиерът. Малко над 127 млн. лв. ще бъдат дадени само за заплати.

7 млн. лв. отпуска правителството за мерки за подобряване на пътната безопасност по автомагистралите „Хемус” и „Тракия”. Други 5,115 млн. се отпускат на общини за инфраструктурни проекти на територията на цялата страна. За параолимпийците ни с призови класирания в Рио са одобрени 100 хил. лв.

Одобрени са и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната в размер на 860 хил. лв. за закупуване на нов компютърен томограф за Военномедицинска академия. За консервация и реставрация на Голямата базилика в Плиска са разчетени 250 хил. лв. Общо одобрените допълнителни разходи и трансфери са в размер на 13,575 милиона.

Тази седмица се очаква да бъдат подписани грантовите споразумения по отпуснатите 108 млн. евро от ЕС за овладяване на миграционния натиск по границите на България, съобщи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в писмо до премиера Борисов, информира правителствената информационна служба./Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?