Следвайте ни

Намаляват местата за редовни студенти по право за сметка на задочниците

Увеличава се приемът на студенти по енергетика, химични технологии и здравни грижи

viber icon

Правителството увеличи приема на студенти и докторанти в няколко приоритетни професионални направления и сви с 60 бройките по право в цялата страна.

Решението на Министерски съвет от днес е в резултат на постъпили в МОН предложения на висши училища за регламентиране на допълнителни места по професионални направления, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението и предвид необходимостта от кадри в определени отрасли.

Увеличава се максималният брой на приеманите студенти по следния начин: местата в направление „Енергетика" се увеличават от 500 на 550, а в направление „Материали и материалознание" стават 180 вместо 150. Утвърдените бройки в професионално направление „Химични технологии" се увеличават от 350 на
420, а в направление „Здравни грижи" от 1948 стават 2008. 

Допълнителният брой по тези професионални направления е разпределен между всички висши училища, които провеждат обучение по тях, с изключение на тези по „Здравни грижи", който ще се отпуснат към Русенски университет "Ангел Кънчев" и Тракийския университет в Стара Загора. 

Утвърдените 905 места за субсидирано от държавата обучение по специалността от регулираните професии „Право" стават 845 вместо досегашните 850 места в редовна форма и съответно 60 места в задочна форма на обучение. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай