Най-добрите сладкари в България ще леят съкровища от шоколад

Майстори готвачи влизат в битка за Кулинарната купа на страната в Пловдив

 

Най-добрите сладкари в България ще мерят сили, като извайват тракийски съкровища от злато. Зрелищното, пък и вкусно състезание, е част от битката за Кулинарната купа на България. Надпреварата, която ще ви поднесе меню от пикантни съревнования в различни категории, ще се проведе във втора плата на пловдивския панаир на 20 и 21 април. Топ готвачите на България се събират в града под тепетата по инициатива на Българска асоциация на професионалните готвачи в партньорство с МЕТРО България. Пловдивчани ще могат да видят на живо в 11-ото издание на състезанието популярни майстори на кулинарията като Андре Токев и Иван Манчев, и много други. Атмосферата в боксовете на купата по нищо няма да отстъпва на придобилите популярност телевизионни формати, но посетителите ще имат предимството да усетят на живо духа на надпреварата в отборната категория и индивидуалните дисциплини.

Най-добрите резултати от първия ден ще се класират за втори кръг: „Черна Кутия”. Организаторите ще предоставят на отборите „черни кутии“. Всяка кутия ще съдържа еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници. Организаторите ще обявят темата и продуктите при стартиране на финалната дисциплина. Те ще бъдат оценени по следните критерии – вкус, визия, ефективното използване на съставките, балансираност на менюто, оригиналност, използвани кулинарни умения и техники.

В отборното представяне темата е „Иновация – трактовка на популярни френски ястия“. При индивидуалната борба за титлата „Най-добър готвач на 2018“ участниците ще трябва да покажат най-доброто в „Модрена класика – българска история“. Претендентите за титлата „Най-добър сладкар на България“ ще трябва да изваят от шоколад и сметана популярни предмети от тракийски златни съкровища в темата „България-Люлка на цивилизацията”.

Следобед на 21 април ще станат ясни големите победители в състезанията „Готвач на България“, „МЕТРО Кулинарен отбор на България“ , „Сладкар на България“, „Млад готвач“ и други дисциплини свързани с умения за филетиране на риба, приготовление на телешо, пица и паста. Кулинарните таланти на България от училищата по туризъм ще се надпреварват за титлата „Млад готвач на България“.

Ще ври и кипи и на Амфитеатъра на МЕТРО България в палата 2, където гостите на събитето ще могат да видят презентации от топ готвачи като Георги Бойковски, именитите ни сладкари Ради Стамболов и Боби Екзархов, ще надникнат в тайните на китайската кухня с Ян Синг от Хонг Конг и ще се запознаят с уменията на Галин Захариев, носител на призови места от състезания по пица класик и пица акробатика. Шеф-готвачът на кулинарната МЕТРО Академия Юри Велев и помощникът му Веселин Дойков ще изненадат зрителите с уникални ястия и десерти, а дегустациите на вино, прясна паста и други ще държат гостите в кулинарен съспенс през двата дни на МЕТРО амфитеатъра. Специално въведение в света на био и крафт бирите ще направи Стойчо Пампов, създадател на най-популярния български крафт бирен бранд „Ромбус“.

 

 

 

Програма – „Презентации и дегустации“ – МЕТРО Зона,

Плата №2, Пловдивски панаир, 20 – 21 април

Петък, 20 април – Презентации и дегустации - МЕТРО Зона:

11:30 ч. МЕТРО ЗОНА – Дегустация – „Многокомпоненнтен био десерт“ , презентатор: Веселин Дойков, МЕТРО Академия (съобразено е с часа на откриването)

12:45 ч. МЕТРО ЗОНА – Презентация: „Въведение в китайската кухня“, лектор: Ян Синг, Хонг Конг

14:00 ч. МЕТРО ЗОНА – Дегустация – „Био и крафт бири“, презентатор: Стойчо Пампов, Ромбус

15:00 ч. МЕТРО ЗОНА – Презентация: „Пица“, лектор: Галин Захариев, носител на 2-ри места в Национална Кулинарна купа 2016, в категория Пица Класик и Пица Акробатика

 

Събота, 21 април - Презентации и дегустации - МЕТРО Зона:

11:00 ч. МЕТРО ЗОНА –  Презентация: „Модерна българска кухня – миналото среща бъдещето“, лектор: Жоро Бойковски

12:00 ч. МЕТРО ЗОНА – Дегустация – „Прясна Паста и Вино“, презентатори:  Юри ВЕЛЕВ, МЕТРО Академия  и Марина Митова, МЕТРО

13:30 ч. МЕТРО ЗОНА – Презентация „Сладкарски трансформации 2018“, лектори: Ради Стамболов, Боби Екзархов

15:40 ч. – Церемония по награждаване на победителите в Национална Кулинарна Купа 2018 г.

Пълна програма на Национална кулинарна купа на България 2-18 можете да намерите - ТУК

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?