Следвайте ни

Наградиха полк. Станков от Граф Игнатиево, подготвил за бой над 150 пилоти

viber icon

Легендарният авиокомандир полковник о. з. Иван Станков бе награден със знак „За достойнство и чест“ за своята 95-а годишнина.

Отличието му бе връчено от заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. Знакът е за цялостен принос в развитието на Военно-въздушните ни сили.

95-годишният полковник е бил инструктор и командир, който е организирал летателната подготовка на младите офицери пилоти. 

Полковник о. з. Станков е роден през 1926 в село Българин до Харманли. Включен е в първата избрана група български летци, която е обучена да пилотира реактивен самолет изтребител Як-23. После става инструктор на летище Граф Игнатиево. 

Той лети и на самолетите МиГ-15 и МиГ-17. Със създаването на Смесения авиационен корпус (10 САК) е назначен за заместник-командир на Корпуса до 1968 година.

Той е основният организатор на успешно проведените в България курсове за приучване на млади пилоти на новите модификации самолети МиГ-23 (БН и МФ) и тяхното бойно използване.

В своята дейност като боен инструктор и командир полковник о.з. Иван Станков подготвя над 150 офицери.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?