Следвайте ни

Нагоре по стълбата: "Еко трейдинг къмпани” е сред големите контрагенти на "Монбат"

viber icon

Фирмата "Еко трейдинг къмпани” ООД е създадена през 2010 година с едва 10 лева капитал. Името на компанията се появява в редица документи като един от най-големите контрагенти на завода за батерии на фамилията Бобокови. Управител на фирмата от самото й начало е Николай Матров, който е и мажоритарен акционер с 80% дялове. В  "Еко трейдинг къмпани” ООД той е съдружник със Златко Петров, който държи останалите 20% от акциите на дружеството.

Компанията е регистрирана в София и според последните данни от НОИ има 7 служители към септември 2020 година. В първите години от историята си фирмата няма сериозни позиции на пазара, но това се промяня, след като започва да работи с "Монбат". За това свидетелстват и финансовите резултати, обявени в търговския регистър. За 2013 година фирмата реализира едва 22 хил. лева приходи, които обаче рязко скачат до почти 3 милиона през 2015 и 2016 година. 

Според последния публикуван ГФО на дружеството за 2018 година приходите му са в размер на малко над 1,5 мил. лева, срещу които е декларирана печалба от 208 хил. лева. По-интересното е обаче, че на 22 декември 2020 година Уникредит Булбанк АД налага запор на стойност 125 хил. лева върху дружествените дялове на Николай Матров и Златко Петров, който и до момента не е вдигнат. 

Връзката на "Еко трейдинг къмпани” ООД с дружествата на братя Бобокови - "Монбат" и "Монбат рисайклинг" се потвърждава освен от разследването на прокуратурата, касаещо 111-те тона шлака, открити до Свищов през 2017 година, но и от самите компании на Бобокови. Във външна проверка, на дружествата от групата на "Монбат", платена от фамилията и извършена от международната адвокатска кантора Wolf Theiss, се казва, че оловната шлака от заводите се продава по договор на две фирми - германската "K+S Kali" и "Еко трейдинг къмпани".

Фамилията на Николай Матров е известна в средите на прекупвачите на отпадъци и вторични суровини. По информация на "Марица" и двамата му синове - Любен и Георги, също са в бизнеса, като техните имена също попадат в медийното пространство. През 2019 година Георги Матров се опита да направи цех за олово в Стара Загора през фирма с 20 лв. уставен капитал. Инвеститорът и тогава внася инвестиционно предложение за строеж и оборудване на предприятие от тежката промишленост - за производство на нерафинирано олово чрез термо-химични методи на редукция на оловосъдържащи отпадъци.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?