Следвайте ни

Наглост! Еврочиновници ни притискат да отстъпим пред Скопие

viber icon

Високопоставената европейска делегация, посетила София, е настоявала България да промени националната си позиция по отношение на договора с Република Северна Македония, пише „Труд”.

Външният министър на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисарят по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархей имаха редица срещи вчера в опит да пробият позицията на страната ни по отношение на интеграцията на Скопие в ЕС.

Вархей първо се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а след това заедно със Силва бяха при служебния външен министър Светлан Стоев. Последваха разговори със служебния премиер Стефан Янев и президента Румен Радев.

Позицията на България е прекалено ясна. Договорът за добросъседство между двете държави трябва да се изпълни, преди Скопие да получи покана. Това отсъди и Народното събрание единодушно.

Надеждите на РС Македония и премиера Зоран Заев се стаяваха в шанса служебно или следващо правителство да изменят на принципите на договора.

След разговорите в МВнР външният министър Стоев обаче попари тези илюзии. По отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония той припомни, че не може да се очаква промяна в националната позиция на България.

„За нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаването на необходимите правни гаранции в рамките на процеса на разширяване за изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г.”, заяви външният ни министър.

Светлан Стоев подчерта, че България продължава да полага усилия за изграждането на положителна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията с Република Северна Македония. 

Целта на служебното правителство е чрез конкретни позитивни стъпки да се създадат необходимите условия за възстановяване на диалога между София и Скопие, включително на най-високо равнище, което да даде основа на бъдещо редовно правителство да работи за връщането на отношенията до нивото, което следва да свързва две толкова близки страни. 

За пример той даде поканата на президента на България Румен Радев към президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски за съвместно пътуване по повод 24 май, в рамките на което те заедно ще отдадат почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим.

След разговорите във външно министерство еврокомисарят Вархей открои важната роля на България в ЕС като страна от региона за формиране на политиките на Съюза спрямо партньорите от Западните Балкани.

„Мнението на важни членове на ЕС като България по ключова тема, каквато е разширяването на Съюза, е от голямо значение да бъде чуто”, подчерта той.
Въпреки това при последвалите срещи с Янев и Радев бе категорично повторено, че промяна в позицията ни няма да има.

Президентът посочи, че разширяването на ЕС трябва да е основано на постигането на устойчиви резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите.”

Затова ние искаме да видим не декларации, а ясни гаранции за нашата национална сигурност и за нашите национални интереси”, е заявил държавният глава пред европейската делегация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иван

Иван

23.05.2021 | 04:31

Вето до дупка!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?