Следвайте ни

Надпис "Сърби на върби" в Пловдив разгневи Белград

viber icon

Надпис "Сърби на върби“ в Пловдив доведе до международен скандал. Зловещият призив за обесване е изписан със спрей на латиница на сградата на почетното консулство на Република Сърбия под тепетата, което беше открито на 13 май. 

От Министерството на външните работи в Белград реагираха с гневна нота и призоваха компетентните органи в България да реагират спешно и да намерят виновника за "този вандализъм и недвусмислен акт на омраза“.

„Това е вик, под който са извършени най-чудовищните масови престъпления срещу сръбския народ през Втората световна война на територията на бившето нацистко творение - Независимата държава Хърватия - и което е шовинистичен девиз по време на изгонването на сръбското население от Република Хърватия в операциите „Флаш“ и „Буря“, се посочва в съобщението на сръбското МВнР. 

В Белград са убедени, че това не е провокация от български граждани, тъй като „нашите държави и народи са установили високо ниво на доверие и приятелски отношения“, поради което, както се казва в текста, във ведомството вярват, че бързата и решителна реакция ще хвърли светлина върху инцидента и ще привлече извършителя под отговорност.

Докато полицията в Пловдив издирва кой е автор на надписа, външното министерство на България излезе с изявление, в което категорично осъжда вандалския акт.

Използването на език на омразата срещу която и да било държава и нейните граждани, както и обругаването и нанасянето на материални щети на чуждестранни дипломатически и/или консулски представителства противоречат на демократичните ценности и са в нарушение на международното право, заявяват от МВнР.

От Външно изразяват увереност, че извършителите на този акт ще бъдат открити и подведени под отговорност, а двустранните отношения със Сърбия ще продължат да се развиват в дух на добросъседство и приятелство.

Сред възможните версии за автори на "Сърби на върби" са хърватски туристи, които са посетили Пловдив през последната седмица.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Слай

Слай

07.07.2021 | 21:27

В Евангилието пише: Който сее ветрове, жъне бури. Разбира се, това е осъдително, което е написано, но сърбите извършиха истински геноцид с българите в Македония. За тези си престъпления, кога смятат да се извинят.

Отговори
5 2
Адекватна реципрочност -основен принципа на външн. Политика

Адекватна реципрочност -основен принципа на външн. Политика

07.07.2021 | 15:59

А Вие сърбите си овладейте Франкенщайна ,който Създадохте през 1944 г.,че и език му измислихте.Много добре знаете как.

Отговори
11 2
§22

§22

07.07.2021 | 15:47

Da prevyrnem dumite v dela!!!

Отговори
6 4
интересно

интересно

07.07.2021 | 14:52

Защо не се сърдят на сръбския комсомолец който нарече българите фашисти татари и българските момичета проституки .Всички тези о5иди са сръбски изобретения . И ако продължават така ще гредат европа през Москва

Отговори
18 3
Невъзпитан

Невъзпитан

07.07.2021 | 15:22

Келешът не е сърбин,а македонец!

Отговори
9 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?