Следвайте ни

Над Югово още гори, но вече няма страшно за хората

viber icon

Още действия са необходими за пълното потушаване на двата пожара, които вече близо две седмици бушуват над родопското село Югово. Спряно е разрастването им. Продължава разузнаването на обстановката и направата на множество просеки. Огънят се тласка към пропастите.

„Това са тактически действия, които могат да доведат до образуването на нови малки локални огнища в ниското. Ние ги очакваме и ще ги следим. Хората да не се притесняват“, коментира пред БНТ главен инспектор Димитър Бришимов от областната дирекция по пожарна безопасност в Пловдив.

Късно вчера в местността Кълвачевица в района на просека е възникнало ново огнище. То се развива много високо в южната част над Югово и вече с помощта на булдозер се работи за неговото заграждане. Няма опасност за населените места в района.

Труднодостъпните терени във високите планински части са предпоставка за инциденти, като срутища и каменни лавини. Затова практиката е да се насочват пламъците в пропасти и ниски зони, обясни още главен инспектор Бришимов.

Предвид прогнозите за влажност на въздуха, високи температури, спецификата на терените и предупреждението за опасност от пожари, от дирекцията в Пловдив заявиха, че още доброволци са добре дошли и ще са от помощ на пожарникари, военни и горски служители.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?