Следвайте ни

Над 7178 са се регистрирали в петък в Бюрата по труда

viber icon

Над 7178 регистрации има в Бюрата по труда само за последния работен ден на миналата седмица. Не малка част от тях - 5075 споменават, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ главният директор на ГД "Услуги по заетостта" Кремена Калчева.

Последните данни за безработните в страната са: 236 142, като над 45 000 са се регистрирали от обявяването на извънредното положение на 13 март.

Бившият социален министър Иван Нейков коментира, че при всяко едно положение държавата не може да запази всички работни места, дори и редакцията на мярката 60/40 да се приеме добре от бизнеса. Припомняме, че вчера правна комисия в Народното събрание гласува държавата да поеме и осигуровките, които трябва да се плащат от работодателите в схемата за подпомагане на бизнеса 60/40. Днес предстои това да се гласува и в пленарна зала.

Нейков предполага, че с редакцията повече работодатели ще кандидатстват за мярката, въпреки че има и такива, които изобщо няма да имат интерес. Всеки работодател трябва да си направи много добре сметката, тъй като и при съкращаване на работници той има плащания.

Иван Нейков подчерта, че мярката 60/40 може да бъде само първа стъпка от страна на държавата, а трябва да се помисли най-вече за мерки, които след отминаване на кризата, да подтикнат икономиката към възстановяване и развитие.

По отношение на безлихвените кредити от 1500 лв., които ще се отпускат на домакинствата, Нейков посочи, че именно тук ще си проличи степента на доверие в социалните служби. Условията по тези кредити трябва много добре да бъдат обяснявани, препоръчва Иван Нейков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?