Следвайте ни

Над 50 военни помагат за пожара край Розино

Десетки пожари в цяла България, най-тежко е в Кюстендилско

viber icon

Десетки пожари горят в цяла България.

Над 50 военни се включват днес в гасенето на пожара в Централен Балкан в землището на Розино. Мобилизирани са сили от Пловдив, Хисаря, Карлово, Пирдоп. На огнеборците помагат  горски служители и доброволци.

Ще участва военен хеликоптер, който да обследва докъде е стигнал пожарът, тъй като има непроходим участък. Няма опасност за къщите. Важно е да се спре на север, за да не влезе в Стара планина – там ще е сложно поради труден терен и липса на пътища.

Над 10 пожара преживя в пика на жегите и Кюстендилско. В Долно село са изгорели 15 вили и къщи, има две пострадали жени. Почти напълно е унищожено и училището. По-сериозните пламъци към момента са на 3 фронта край село Ямен и сръбската граница. Всичко е черно, трудно се диша. 

Цяла нощ огнеборците се мъчеха да овладеят и огъня край Кадиево, който заплаши и сметището край Цалапица. Чуваше се как пука пожарът, разказва очевидка. Пламъците тръгнаха в късния следобед вчера от стари ябълкови градини край Стамболийски. 

Още снощи е локализиран пожарът  в Пернишко между Мало и Големо Бучино. Огънят е спрян на 500 метра от къщите.  Местността е пресечена и трудна за гасене.  4 екипа са били на терен. В момента огънят е на отделни язви, включително гъста иглолистна гора. Доброволци са се включили в гасенето. Изгорели са над 100 декара храсти, треви и гора.

Времето засега е с пожарникарите, тъй като няма вятър. Днес ще е 2-3 градуса по-малко от вчера, когато температурите достигнаха 42.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?