Следвайте ни

Над 3400 българи горят с предплатени почивки в Гърция заради туроператор пред фалит

viber icon

1740 българи са на „стендбай“ с предплатени, но висящи почивки в Гърция. Толкова са клиентите, сключили директен договор с гръцкия туроператор „Музенидис Травъл“, който в момента изпитва финансови затруднения и е на ръба на фалита. Отделно, още приблизително толкова българи са сключили договори с български компании, контрагенти на закъсалата компания. 

Резервациите са на стойност 513 хиляди евро, посочи  пред Bgtourism.bg собственикът на туристическата компания у нас "Музенидис Травъл България" Теодор Севастидис. В момента наши туристи в Гърция няма, всички са уведомени за проблемите и изчакват развитието на ситуацията у дома.

"Музенидис Травъл“ е една от големите туристически компании в съседна Гърция. Има собствени хотели, малка авиокомпания и транспортна фирма с 400 автобуса. Първото тревожно съобщение от компанията-майка идва на 16 юни, когато гръцкият туроператор обявява, че спира да работи до 26 юни. После обаче става ясно, че това ще продължи до 31 юли.

Дали официално ще се стигне до фалит и кога, засега не е ясно

На теория в такива случаи, когато спешно трябва да се върнат пари на клиенти за неосъществени пътувания или фалит на компания, в сила влиза задължителната за всеки туроператор и туристическа компания застраховка „Отговорност на туроператора“. Откакто обаче се разрази ковид​ пандемията тя не е никакво спасение нито за бизнеса, нито за клиентите. Причината е, че още миналата година застрахователите, стресирани от непривичната ковид ситуация, буквално дезертираха от клиентите си. Те или отказваха да сключват задължителната полица, или я сключваха на минималния лимит, посочен в Закона за туризма. За сметка на това обаче вдигнаха цените, при някои застрахователни компании повишението беше 8-10 пъти. Това още повече обърка сметките на туроператорите, които трябваше да отделят този ресурс, за да работят в условия на почти замразени пътувания.

Валидната полица на "Музенидис Травъл България" в момента е едва за 70 000 лева, което означава, че и при най-добро стечение на обстоятелствата

с нея няма как да се върнат парите на българите с предплатени резервации.

Още в края на 2016 година, когато фалира друг туроператор в България - „Алфатур“, тогавашният министър на туризма Николина Ангелкова заговори за вид „презастраховка“ - създаване на Гаранционен фонд, който да поема щетите при случаи на фалит на компания в туризма. Браншът обаче никак не се оказа сговорчив и тотално заклеймиха идеята. Аргументът им беше, че това ще увеличи разходите им и съответно почивките и екскурзиите за крайните клиенти ще поскъпнат. Вчера ексминистър Ангелкова припомни това в личната си фейсбук страница със скрийншотове на медийни публикации от епистоларния спор.

 

Министър Балтова се отчете с писмо 

 Министерството на туризма излезе с лаконично съобщение за проблемите на нашенските туристи с гръцката компания. Ведомството е запознато със ситуацията в детайли. Министър Стела Балтова е изпратила писмо до гръцкия си колега Хари Теохарис още на 18 юни. Въпреки сериозните финансови затруднения на гръцкия туроператор гръцката страна ни информира, че на този етап не става дума за фалит на фирмата, съобщават от Министерството на туризма. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пада им се на търтеите

Пада им се на търтеите

25.06.2021 | 11:52

От Тур Оператор стана Ур Оператор и им го подаде на тия готованковци и търтей От кражби нямат време да си организират почивката На ви ся Ур Оператор Ур ви е опраскал

Отговори
0 0
браво

браво

25.06.2021 | 09:43

супер добра новина това не са бедните дето и ден почивка нямат

Отговори
3 0
?/?

?/?

25.06.2021 | 08:52

Случайно да сте чували за застраховки в туроператорския бизнес?

Отговори
3 1
Ткур оператор

Ткур оператор

25.06.2021 | 07:52

Това е една напълно законна измама......

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?