Следвайте ни

Началникът на НСО: Не съм укривал записите "зад колоните на МС"

viber icon

„Не съм укривал нищо. Имам документи, с които мога да го докажа. Това, което е трябвало, съм го направил и считам, че е напълно законно“, заяви началникът на Националната служба за охрана генерал Емил Тонев в Комисията за контрол над службите за сигурност.

Повод за думите му са кадрите от охранителни камери, които са заснели полицейско насилие зад колоните на Министерски съвет по време на протестите миналата година. 

Ген. Тонев обясни, че след като е бил назначен за началник на службата за охрана не е намерил записите.

 „Записите ги няма в службата. С протокол са предоставени на СДВР още на 16 юли 2020 г. - по тяхно искане. Това, което е поискано, това сме предали ”, каза началникът на НСО.

Отново на 16 юли сутринта е имало искане за предоставяне на кадрите и от адвокат Николай Хаджигенов. От него в НСО са постъпили два документа - по ЗДОИ и за целите на правосъдието. На следващия ден му отговорили, че не могат да му бъдат предадени.

Ген. Тонев обясни още, че няма повече записи от тази дата в отговор на въпрос дали има данни от втората камера в района.

Със сигурност обаче те не са в службата за охрана, стана ясно от думите на началника на НСО.

В отговор на твърденията на депутата от ИБГНИ Николай Хаджигенов, че има съмнения, че предоставените записи, които бяха излъчени в парламентарна комисия за полицейското насилие, са манипулирани, той категорично отрече НСО да е извършвала това.

От своя страна след заседанието на Комисията в НС, адвокат Хаджигенов изрази скептичност, че няма записи от втората камера.

„Аз подозирам силно, че някой в НСО ги съхранява тези записи. В крайна сметка, дежурният, който е бил на работа вечерта, е наблюдавал пряко извършване на престъпление“, каза той. Според него  вторите записи по неофициални данни са изтрити, което е отделен вид престъпление.

Хаджигенов обясни, че е пуснал молба с изрично искане да се спре изтриването на записите още на третия ден. 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?