Следвайте ни

На въпрос на "Марица": 1002 нежелани реакции у нас от "Астра Зенека" ВИДЕО

Сигналите след имунизиране с "Пфайзер" са 332, а след доза от "Модерна" - 108

viber icon

По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата към вчерашна дата има сигнали за общо 1442 нежелани реакции след поставяне на ваксина срещу ковид у нас. Честота е около 3,2 на 1000 поствени дози.

Това съобщи шефът на агенцията Богдан Кирилов на въпрос на "Марица" дали се води статистика за реакциите по видове ваксини. Съотношението към момента е следното: за "Модерна" - 108, "Пфайзер" - 332, "Астра Зенека" - 1002 нежелани странични реакции.

Най-често се съобщават локални реакции и грипоподобна симптоматика. Това, което е по-характерно за векторните ваксини, е, че  температурата е по-вискока - над 38 градуса. Съобщава се за мускулна болка. Тези симптоми отшумяват обикновено да 24 часа, рядко до 48 часа.  

Малко са съобщенията, които отговарят на критерий сериозност и изискват хоспитализиране, каза още Кирилов. Конкретна статистика за това няма  за отделните ваксини, но ситуацията е по-скоро сходна по отношение на различните препарати, които се прилагат.

Всяка нежелана реакция се докладва по специален начин на сайта на Изпълнителна агенция по лекарствата.

На въпрос на "Марица" как дали България ще последва примера на Италия, където премиерът разпореди задължително имунизиране на медицинския персонал, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отговори: "Следя какво се случва в Италия. Ситуацията е еднаква в целия свят - ваксините са едни и същи, хората сме едни и същи. И в момента у нас имаме наплив на медици - лекари, сестри, санитари от първа фаза, както и учители, които не се ваксинираха през втората. Не са го направили по различни причини - най-често са искали да видят какво ще се случи с ваксинираните. Това е вид информирано решение. Очаквам хората, които се ваксинират в лечебните заведения, заедно с преболедувалите, да минат 75% и даже повече. В момента не обсъждаме това да е задължително. Защото това би означавало да направим ваксината задължителна  за всички медици".

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Нали

Нали

01.04.2021 | 13:39

Tъп въпрос, Tъп отговор! Значи всички тези са получили лек сърбеж и зачервяване на мястото на убождането! Астра Зенека е безопасна! Ваксинирайте се, не чакайте да ви тръшне вируса! Не вярвайте на лъжливи медии като Марица и руски тролове!

Отговори
3 2
Руски трол от лъжливата "Марица":

Руски трол от лъжливата "Марица":

01.04.2021 | 17:14

... но преди всичко не вярвайте на отявлени дИбили - като Нали!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?