Следвайте ни

На този ден: Закриха Държавна сигурност преди 31 години

viber icon

Два месеца след свалянето от власт на Тодор Живков е разформировано Шесто управление на Държавна сигурност. Това става с постановление на Министерски съвет от 5 януари 1990 г. и е една от най-важните мерки за демократизацията на държавата.  

Шесто управление на ДС е създадено през 1967 г. с идеята за борба срещу идеологическата диверсия. Преди това обаче неговите функции се изпълняват от различни структури в Държавна сигурност от 9 септември 1944 г. насетне, като най-покриващо се е със задачите и дейността на неговия предшественик ​- Трето секретно политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията в периода 1952-1961 г.

Основният замисъл е Шесто да бъде новото оръжие на Политбюро на ЦК на БКП на идеологическия фронт. Управлението влиза в структурата на Комитета за Държавна сигурност (КДС) към Министерски съвет. Комитетът функционира между 1965 и 1968 г. по подобие на КГБ. Основните направления, по които Шесто управление започва да работи целенасочено, са интелигенцията, младежта и духовенството. Под наблюдение са поставени не само безпартийните творци, но и особено внимание се обръща на онези партийни членове, които мислят различно от партията. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?