Следвайте ни

На този ден: Вапцаров с посмъртна Награда за мир

viber icon

Поетът Никола Вапцаров е удостоен посмъртно с Международна награда на мира на 19 юни 1953 г. Отличието се връчва от Световния съвет на мира, който одобрява номинацията на България измежду предложения на десетки други държави. Наградата е учредена за поощрение на изтъкнати борци срещу войната и радетели за мир.

Авторът на "Моторни песни"  участва по време на Втората световна война в съпротивата срещу нацистките войски, воден от леви убеждения и просъветската политика на тогавашната компартия. За нелегалната си дейност Вапцаров е арестуван  през 1942 г. и след мъчения в ареста признава участието си. При обиск в дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали, които се използват като доказателство на съдебния процес в София.

Той е осъден на смърт и още същата вечер е разстрелян заедно с Антон Иванов и други техни съмишленици. Преди разстрела Борис III отхвърля молбата на Никола Вапцаров за помилване .

В драматичния живот на поета има и период, в който той, участвайки в Македонския литературен кръжок, заявява: "Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза“. 

Години по-късно Вапцаров, чийто гигантски паметник краси центъра на Скопие, е превърнат в един от патриотичните символи на Македония, въпреки че  Вапцаров пише само на български, определя себе си като българин и приветства връщането на Южна Добруджа на България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?