Следвайте ни

На този ден: "Танковете" свалиха Петър Младенов

viber icon

Случайно или не, изречената фраза „По-добре е танковете да дойдат“ коства президентския  пост на един от видните  комунистически  държавници - Петър Младенов. Последният  председател на Държавния съвет и първият президент след свалянето на Тодор Живков подава оставка на 6 юли 1990 г.  

Това се случва, след като кинорежисьорът Евгений Михайлов показва видеозаписа със скандалния лаф на премиера, направен по време на  протестния митинг на 14 декември 1989 г. На този митинг народът настоява за отмяна на член 1 от тоталитарната Конституция, според който БКП има ръководна роля в държавата. На записа  се чува как  Петър Младенов коментира пред своя антураж, че е по-добре танковете да дойдат.  

Клипът разпалва още по-силно протестите в страната срещу  посткомунистическото управление и след бурните студентски вълнения президентът подава оставка. Според самия Петър Младенов репликата му е манипулирана, но друг вариант няма, защото протестиращите я възприемат като закана за въвеждане на военен режим. През 2014 г. бившият председател на БАН и на Народното събрание акад. Благовест Сендов, който в нощта на 14 декември 1989 г. се намира непосредствено до Петър Младенов, разкрива пред в. „Труд“, че истинската реплика на президента е била: „Какво искат тези? Танковете ли да дойдат?“. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?