Следвайте ни

На този ден съпругата на Батето загива в авиокатастрофа

viber icon

На този ден през 1966 г. български самолет ИЛ-18Б с 82 души на борда катастрофира край Братислава. Загиват 74 пътници от 12 държави. Сред тях – бразилци, германци, чилийци, британци и 45 българи.

На борда е била оперната певица Катя Попова. В нейна памет Павел Матев пише „Ти сън ли си”, а Лили Иванова изпълнява текста като песен. Със самолета пътува и посланикът ни в ГДР о. з. генерал Иван Бъчваров. Загива и хондураският писател Рамон Амая Амадор. В екипажа има 5 летци и 3 стюардеси под ръководството на командир Любомир Тодоров Антонов. Стюардесата Светла Георгиева е омъжена преди 18 дни за Иван Славков.

По време на полета за Прага метеорологичните условия се влошават. Капитан Антонов решава да ползва резервното летище Братислава и каца на него. Към 15:30 ч. времето в Прага се подобрява и Антонов се приготвя да продължи.

Към 16:10 ч. се получава разрешение за излитане. По същото време от летището излита „Ил-14“ на Чехословашките аеролинии. За да се запази разделение между по-бавния „Ил-14“ и по-бързия „Ил-18“, на Антонов е наредено да не надвишава височина 300 m (1000 фута) до по-нататъшно нареждане. Около 2 минути след излитането самолетът ни катастрофира на в местността Сакракопец в полите на Малките Карпати. 

Всички жертви загиват на място. Създава се голямо напрежение между българските и чехословашки ведомства по разследване. Група ръководители на ТАБСО, водена от Белухов, пристига в деня след катастрофата, но са ѝ отказани както достъп до местопроизшествието, така и срещи с ръководители на полети.

Българската страна смята, че ръководителите на полети в кулата и сектор „подход“ са пренебрегнали задълженията си, като са разрешили на по-бавния самолет ИЛ-14 да излети преди по-бързия ИЛ-18, задали са опасна височина на LZ101 и не са следвали трасето му с радар. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?