Следвайте ни

На този ден през 1989 г. Митеран покани 12 български интелектуалци на закуска

viber icon

Велика дата за свободата ни! На този ден през 1989 година френският президент Франсоа Митеран пристига в София и кани на работна закуска 12 български интелектуалци. Тя се състоя на следващия ден.

В началото на 1989 режимът на Тодор Живков изпада в сериозна изолация заради провеждания Възродителен процес и заради охладняването на отношението на Михаил Горбачов към Живков, който не следва курса на перестройка. Наред с това задлъжнялостта на страната към западни банки е все по-тежка. Всички тези обстоятелства правят посещението на Митеран особено важно за режима. 

По искане на френската страна е организирана среща с 12 български интелектуалци. Мнозинството сред тях принадлежат към една от водещите „неформални организации“ - Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, чиято конфронтация с режима към този момент набира сили. 

Българските участници са поетесата Блага Димитрова, Желю Желев, Николай Василев, Радой Ралин, Копринка Червенкова, Алексей Шелудко и Стефан Продев и др. В закуската участие вземат писателите Йордан Радичков и Ивайло Петров, журналистът Барух Шамлиев, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн и художникът Светлин Русев. 

Макар българските медии да премълчават за „закуската“ и за нея да е съобщено единствено по западните радиостанции, тя има голямо значение за развитието на българското дисидентско движение. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай