1939
Следвайте ни

На този ден: Преди 121 г. столицата ни се електрифицира

viber icon

На този ден в далечната 1900 година започва да функционира първата в България водноелектрическа централа - ВЕЦ "Панчарево". В началото тя захранва едва 600 лампи, осветяващи София.

Със съоръжението се поставя началото на общественото електроснабдяване в страната. Централата осигурява електричество за осветление, електрически трамвай и двигателна сила за индустриалните предприятия в най-големия град, с което София се нарежда сред първите електрифицирани европейски столици.

Изграждането на ВЕЦ "Панчарево" започва на 1 април 1899 г. Идеята за мястото ѝ е на френския инженер Самуел Ребюфел, който пребивава по това време в София във връзка с канализацията на града. Строителството е извършено от Дружеството на големите строителни предприятия на Марсилия.

Животът на веца обаче е кратък - тя действа до декември 1956 г., когато започват работа ВЕЦ „Пасарел“, ВЕЦ „Кокаляне“ и водоснабдяването на София от яз. "Искър", които отклоняват цялото водно количество и оставят реката и централата без вода. От 1986 г.  тя е обявена за паметник на културата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?