Следвайте ни

На този ден: Посичат на улицата Стефан Стамболов

viber icon

На 15 юли през 1895 г. в центъра на София е съсечен Стефан Стамболов. Година преди това той попада в центъра на шумен публичен скандал, след като на 11 март Мария Милкова, съпруга на капитан Тодор Матров и балдъза на военния министър Михаил Савов, обвинява министър-председателя в любовна връзка със самата нея и със съпругата на Савов. Военният министър призовава Стамболов на дуел, в резултат на което е отстранен от правителството. Стамболов подава на няколко пъти оставката си, която в крайна сметка е приета от княз Фердинанд на 20 май.

Новото правителство на Константин Стоилов продължава да се опасява от влиянието на Стамболов и търси начини за неговото компрометиране. На 24 август 1894 г. той е арестуван за кратко заради критики към княза в интервю за германски вестник, а след освобождаването му е замерван с камъни на улицата от привърженици на правителството. Военният министър Рачо Петров организира разследване, опитващо се да докаже, че Стамболов е организирал атентата срещу самия себе си през 1891 г., при който загива финансовият министър Христо Белчев.

На 15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е жестоко посечен на улицата от Михаил Ставрев - Хальо и други македонстващи и след три дни умира от раните си. Повод за убийството му е отмъщение за смъртта на Коста Паница - бивш съратник на Стамболов, който със съдействието на Русия прави опит за военен преврат и в резултат е екзекутиран.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?