2374
Следвайте ни

На този ден: Пловдивчани с Ми-8 премахват един от символите на тоталитаризма

viber icon

На този ден преди 31 г г. България се сбогува с един от символите на тоталитаризма. Под погледите на многобройна тълпа хеликоптер Ми-8 сваля петолъчката от покрива на Партийния дом в София. Пловдивски екипаж с хеликоптер Ми-8 демонтира символа на комунистическото движение. Екипажът, с малки изключения, е същият, който през 1984 г. монтира звездата на пилона над бившата централа на ЦК на БКП.

"Насадихме" петолъчката на 18 юли 1984 г. в 11 часа във вертолет Ми-8, LZ Чарли Алфа Фокстрот. Тогава бяхме част от Хемус Еър. Докараха я с огромен автомобил "Шкода" на жълтите павета под Партийния дом. Първия път пробвахме с 5-метрово въже, не се получи. Втория път  с 10-метрово и успяхме - намалихме клатенето на звездата, която тежеше 1300 килограма. Нямаше много зяпачи,  нямаше нужда да се спира и движението. Беше си нормална задача - насаждане на стълб. Трябваше обаче да си отваряме очите - ако я изпуснехме, директно щяха да ни разстрелят, разказва Илич Димитров. Той е бил механик външно окачване. 

На същия екипаж през 1990 г. било поверено и демонтирането на петолъчката. Акцията по свалянето продължила 5 минути. Оставили свалената петолъчка на поляната пред хангара на аерогарата. Завили я и я прибрали в хангара.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

бля бля

бля бля

04.10.2021 | 11:54

И какво от това? Какво се промени за по-добро? Поне за пловдивчани? Корупция, мудна и не работеща администрация, презастрояване, липса на нови паркове, цигания навред, мръсотия навред извън центъра, ниски заплати в града, масово преселения от села и паланки към града, крадци кметове, затворен международен панаир, частна открадната собственост ....

Отговори
3 0
сега пловдивчани са на петолъчки и звездички

сега пловдивчани са на петолъчки и звездички

04.10.2021 | 14:10

берат аспержи на полето у Европа, чистят кенефите на негрите от колониите й, а докато са надупени може и да ги лашкат на задна прашка!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?