Следвайте ни

На този ден: Откриват първото у нас училище за пилоти

viber icon

На 20 октомври 1915 г. в Божурище е открито първото училище за пилоти в България. Това населено място играе важна в историята на авиацията на нашата страна. Още през 1906 година при кавалерийското депо е извършен първият полет с балон в страната, а през 1912 година там са построени първите сгради на Летище „Божурище“. През същата година летището и селището са свързани с железопътната линия за София. През 1914 година в Божурище е пренесено полевото летище, намирало се дотогава северно от днешната Централна гара на София. През август 1915 година оттам излита първият български самолет, който е конструиран от Асен Йорданов. На 20 октомври същата година в Божурище е създадено първото в страната Аеропланно училище.

След поражението на България в Първата световна война военната авиация е унищожена, но Летище Божурище продължава да се използва за граждански цели, главно за пренос на пощенски пратки, а през 1927 година компанията „Бунавад“ за пръв път започва да извършва редовни пътнически полети. През 1925 година в селото е създадено предприятието Държавна аеропланна работилница, което разработва и произвежда самолети. През следващата година Аеропланното училище е преместено в Казанлък.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Браво Божурище

Браво Божурище

20.10.2020 | 12:07

Разбира се, че с балон, да им върви на,, въздухари,,....с него става и на пикник, защо там е открито, защото поля обширни, а иначе сериозно казано, авиацията в БГ си е била винаги сериозна със сериозни пилоти, без един.... вече...!

Отговори
1 1
Благодаря  на

Благодаря на

20.10.2020 | 09:33

"Марица" за хубавото четиво днес.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?