2374
Следвайте ни

На този ден: На 10 ноември 1952 г. се състои премиерата на филма "Под игото"

viber icon

"Тая прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора.
Господарската трапеза беше сложена, както по обикновение, под лозата, между бистрия и студен чучур на барата, който като лястовичка пееше, деня и нощя, и между високите бухлати чемшири, що се тъмнееха край зида, зиме и лете все зелени. Фенерът светеше, окачен на клончето на едно люлеково дръвче, което приятелски надвисваше миризливите си люлеки над главите на челядта.
А тя беше многобройна.
До бай Марка, до старата му майка и до стопанката му седяха около трапезата рояк деца - големи и малки, които, въоръжени с ножове и вилици, опустошаваха мигновено хлябове и блюда. Те напълно оправдаваха турската дума: сомун душманларъ.
Бащата хвърляше от час на час добродушни погледи на тия запъхтели работници с остри зъби и несъкрушими воденици, усмихваше се и казваше весело:
- Яжте, татовата, да порастете! Пено, налей паницата пак!
Слугинята отиваше при чучурчето, дето изстиваше руйното вино, наливаше и донасяше дълбока фарфорова паница. Бай Марко я поднасяше на децата, като казваше благоразположено:
- Пийте бре, маскари!
И паницата изреждаше всичкия народ. Очите на народа светваха, бузите се зачервяваха и той си облизваше с наслаждение устните."

„Под игото“ е роман, написан от Иван Вазов по време на изгнанието му  в Одеса и е пренесен в България с руската дипломатическа поща. Публикуван е за първи път през 1894 година от издателство „Т. Ф. Чипев“.

Романът е филмиран през 1952 г. Режисиран е от Дако Даковски. В него участват Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Васил Кирков, Силви Вартан и други. Музиката е на Филип Кутев. Сценарий: Павел Спасов, Георги Крънзов. Оператор е Бончо Карастоянов.

На 10 ноември:

1961 г. — Сталинград е преименуван на Волгоград.
1969 г. — В САЩ започва излъчването на детската програма Улица Сезам.
1989 г. — Ноемврийският пленум на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков, след 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на ЦК на БКП.
Ден на свободата на словото в България - Обявен на 10 ноември 2003 г. по време на церемонията за връчване на ежегодни награди за журналистика “Черноризец Храбър” от Съюза на издателите в България

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?