Следвайте ни

На този ден: КНСБ става на 31 години

viber icon

На 17 февруари 1990 г. е учредена Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Тя е приемник на Общия работнически професионален съюз (ОРПС) създаден през 1945 г., преименуван по-късно на Български професионални съюзи. 

Председател на КНСБ става проф. Кръстьо Петков, а през 1997 г. за председател е избран проф. д-р Желязко Христов, д.м., който ръководи Конфедерацията до кончината си на 15 септември 2010 г. Месец по-късно за изпълняващ длъжността президент е избран вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров. 

В национален мащаб КНСБ има изградена мрежа от регионални офиси и общински синдикални съвети. В тяхната дейност са подпомогнати от адвокатура.

С наличната структура КНСБ представлява и защитава правата и интересите на българските работници и служители както по спазването на техните права, така и чрез предоставяне на индивидуални консултации. Отдава се голямо значение на колективното трудово договаряне като основен инструмент за ефективна защита на правата и интересите на работниците и служителите.

От 1995 г. КНСБ е приета за член на Европейската конфедерация на профсъюзите. Представители на КНСБ участват в работата на Европейския икономически и социален съвет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай