Следвайте ни

На този ден издигат Руския паметник в София  

viber icon

Руският паметник в София е първият монумент, построен в столицата на освободеното от османско владичество Княжество България. Издигнат е на пътя, по който Осман Нури паша бяга от София към Перник. Монументът е открит на 29 юни 1882 г. със средства, събрани от руския народ. Не е известен проектантът, но предположенията са за архитект Вокар или академик Шервурд. Представлява обелиск: четиристенна пирамида с пресечен връх над постамент от три стъпала.

От източната страна на обелиска стои мраморен релеф на руския държавен герб и Георгиевски кръст. Издълбан е надписът „В царствованіи Александра II императора всероссійского волею и любовью его освобождена Болгария 19 февраля 1878 года“. На западната му страна е вградена втора плоча с надпис „Не намъ. Не намъ, а имени твоему. 1877-1878“.

В края на 19. и началото на 20. век площадът на паметника се превръща в център на градоустройствените планове за тази част на София. През 1944 г. монументът е засегнат от англо-американските бомбардировки, но щетите бързо са възстановени. През 2015 г. паметникът, градината и площадът са основно ремонтирани.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?