Следвайте ни

На този ден губим Райна Княгиня

viber icon

Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева е родена на 18 януари 1856 година. Жизненият й път приключва на 29 юли 1917 година.


Райна Княгиня е родена в Панагюрище. През ученическите си години тя се показва като изключително будно момиче, поради което е избрана от българската общност в града да продължи образованието си в Старозагорското девическо училище. По този начин тя е предопределена да стане учителка в родния си град.

По време на Априлското въстание Райна взима активно участие в подготовката му. В деня на избухването на въстанието тя се качва на кон, взема пистолет и развява знамето на Свободата.


След потушаването на Априлското въстание тя е заловена от турците и е откарана в Пловдивския затвор. Там тя е подложена на жестоки мъчения. Захари Стоянов разказва за тези зверства в „Записки по българските въстания“. Спасяват я европейски дипломати. След това е изпратена да учи в Русия. Райна Княгиня се превръща в първата дипломирана акушерка в България.


Омъжва се за кмета на Панагюрище ​- Васил Дипчев. Имат голямо семейство -петима синове и осиновяват едно момиче. Васил Дипчев е виден русофил и народен представител. Той издъхва след побой в Черната джамия в София, а Райна остава сама с децата си. За да ги издържа, работи като акушерка в крайните софийски квартали. Издействала построяването на „Майчин дом“ в София. Умира в бедност. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?