Следвайте ни

На този ден: Ген. Стойчев стартира Мурската операция

viber icon

На 23 февруари 1945 г. по време на Втората световна война в щаба на Трети украински фронт командващият Първа българска армия генерал-лейтенант Владимир Стойчев получава задачата за провеждане на Мурската настъпателна операция.

Тя е настъпателна операция на Първа българска армия срещу войски на Третия райх, отбраняващи линията северно от река Драва.

Целта на настъплението е да се прекрати използването от Вермахта на петролните извори в района на град Нагканижа. Първа българска армия настъпва с основните си сили по десния си фланг съвместно с 57-а съветска армия, а с по-малка част от силите си осигурява левия фланг по река Драва.

Хитлеристките части южно от езерото Балатон се оттеглят. Българите овладяват първата отбранителна линия, след тежки боеве завземат и втората, форсират канала Принципалиш и река Мур и преминават в отбрана на линията Велики Ког-Ястребци до 7 май.

На 7 май подновяват настъплението, преследват, доразгромяват и пленяват остатъците от Вермахта и на 13 май 1945 г. достигат подножието на Австрийските Алпи около Клагенфурт.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай