Следвайте ни

На този ден: Честваме 173 г. от рождението на Ботев

viber icon

България се прекланя  пред паметта на един от най-големите български поети и революционери - Христо Ботев. Днес се навършват 173 години от рождението му. 

Роден на 25 декември 1847 г., или  по нов стил  на  6 януари 1848 г. в Калофер, бъдещият поет учи  в Карлово, след което се завръща в калоферското училище. Няколко години по-късно  се включва  в  освободителната борба и едновременно започва да публикува  творбите си. Първото  му стихотворение „Майце си“ се появява във вестник „Гайда", редактиран от П. Р. Славейков.

Авторът на безсмъртните „Хаджи Димитър“ и „На прощаване 1868“ се сближава с Васил Левски в Букурещ. През 1872 г. поетът е арестуван и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен след намесата на  Левски и Каравелов. Работи като  печатар при Каравелов, а по-късно като журналист и редактор на новия орган на революционната партия - в. „Знаме".

През 1875 г. издава стихосбирката „Песни и стихотворения". Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки" и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. 28-годишният поет загива от вражеския куршум.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?