Следвайте ни

На този ден: България става космическа страна преди 48 г.

viber icon

С извеждане в космоса на българска апаратура на съветския спътник Интеркосмос 8 България е вписана като 18-ата космическа страна в регистъра на ООН.

Интеркосмос е международна космическа програма на СССР, която дава възможност на страните от Организацията на Варшавския договор, после и на останалите членки на Съвета за икономическа взаимопомощ и на други държави, да участват в пилотирани и непилотирани мисии в космоса.

Първата група космонавти е избрана на 25 ноември 1976 г. Втората група, включваща българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, е избрана на 1 март 1978 г.

Интеркосмос изпраща 14 космонавти в космоса с помощта на космическите кораби Союз за периода 1978-1988 г. По тази програма в космоса е изпратен първият космонавт, който не е гражданин на САЩ или СССР - Владимир Ремек от Чехословакия, първият чернокож и латиноамериканец - Арналдо Мендес от Куба, както и първият азиатец - Фам Туан от Виетнам. От всички държави само България изпраща 2 космонавти в космоса - Георги Иванов и Александър Александров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?