Следвайте ни

На този ден: 96 години от кървавата баня в църквата „Св. Неделя"

viber icon

На днешната дата преди 96 години в църквата "Света Неделя" е извършен най-зловещият терористичен акт в историята на България. На 16 април 1925 г. група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия взривява покрива на църквата "Света Неделя" в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите.

Специалната цел на атентата е да бъдат ликвидирани военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III. Планът за атентата предвижда първо да бъде убит достатъчно високопоставен човек, чието опело да събере политическия и военен елит в църквата "Света Неделя", за да може взривът да предизвика по-голям ефект. 

Експлозията събаря главния купол на църквата, затрупвайки вътре множество хора. Взривната вълна в затвореното помещение нанася допълнителни поражения. При атентата загиват 134 души, а ранените са около 500.

Сред жертвите на кървавата баня са 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-има майори, 9-има капитани, 3-има депутати и множество граждани, включително деца. По случайност, всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Цар Борис III не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

jon bon

jon bon

16.04.2021 | 09:19

Червените атентатори да напишат коментар!!!

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?